Dag 9 Coevorden - Hardenberg - Reisverslag uit Hardenberg, Nederland van John Ackermans - WaarBenJij.nu Dag 9 Coevorden - Hardenberg - Reisverslag uit Hardenberg, Nederland van John Ackermans - WaarBenJij.nu

Dag 9 Coevorden - Hardenberg

Blijf op de hoogte en volg John

11 September 2007 | Nederland, Hardenberg

Beste volgers,

Verslag van 11/9.
1)Route.
Start 9.15 uur.
Aankomst 15.45 uur.
Pleisterplaats: Hardenberg *)
Vandaag gelopen 27 km. Totaal gelopen 191 km. Totaal 254.666 stappen.
2) Landschap/omgeving.
Weinig dorpen maar veel bos, weiden, water en akkers in een vlakke omgeving.
3) Het weer.
Afwisselend zonnig en bewolkt bij temperaturen tussen 17 en 20 graden.
4) Lichamelijke conditie.
Goed.
5) Psyche.
Goed.
6) Belevenissen/ontmoetingen.
Bij Mw. Meijering kreeg iedere gast, door haar gebreide, slofjes om door het huis te lopen.
Vanmorgen na het ontbijt eerst richting centrum en van daaruit het PP weer opgepakt. In Gramsbergen hadden we de eerste koffiestop bij Gees en Jan. Hier krijgen alle PP-lopers een aandenken krijgen in de vorm van een Ansichtkaart voorzien van de datum dat je er was. Bij de bekende puzzelplaats Ane hebben we de lunch gebruikt op een bankje in de natuur.Vandaag waren er veel fietsers op pad van een hoog seniorengehalte.
We hadden vandaag een ontmoeting met PP-lopers uit Alphen die met hun tentje een stuk van het PP liepen. De laatste dagen waren tegengevallen vanwege de regen.
In Hardenberg hebben we nog een tweede koffiestop gemaakt omdat onze pleisterplaats een stuk buiten de stad lag. Onze pleisterplaats is een deel van een boerderij met een inrichting uit de oude tijd zoals in de serie "Toen was geluk heel gewoon".
De douche was wel van deze tijd, dus we hebben de teil niet hoeven te gebruiken als bad.
8) Slaapplaats.
B&B "t Luggers. (zie foto).

*) Hardenberg (Nedersaksisch: Hardenbarg of Haddenbarreg) is een stad met stadsrechten aan de Overijsselse Vecht in de Nederlandse provincie Overijssel.
In Hardenberg staat het gemeentehuis van de gelijknamige gemeente die na de gemeentelijke herindeling van 2001 ontstaan is uit de gemeenten Hardenberg (in 1941 ontstaan uit de gemeenten Stad Hardenberg en Ambt Hardenberg), Avereest en Gramsbergen. Het inwonertal van deze gemeente op 1 augustus 2006 bedroeg 58.006 (bron: CBS) en de oppervlakte 317,24 km². Hardenberg zelf heeft 17200 inwoners.
Hardenberg staat ook bekend als 'Klepperstad'. In vroeger tijden was er een zogenaamde klepperman aangesteld, een soort nachtwacht. Deze riep 's avonds met een klepper de tijd om en controleerde op eventueel brandgevaar.
Aan het begin van de twintigste eeuw was Hardenberg sterk agrarisch. De eerste industriële vesting betrof dan ook de melkfabriek Salland. In 1930 opende een atelier van de N.V. Leeuwarder Textiel Mij. Eltem. Eind jaren vijftig vestigde de Wavin, een plasticbuizenfabriek, haar belangrijkste productievestiging in Hardenberg. Dit bedrijf groeide uit tot een multinational die onder meer plastic kratten en zakken ging fabriceren. Het werd verreweg de belangrijkste werkgever in Hardenberg. In de jaren negentig concentreerde het bedrijf zich weer op buizen en werden de andere bedrijfsactiviteiten op het terrein in Hardenberg verkocht. In de naoorlogse jaren is het centrum van Hardenberg gemoderniseerd waardoor het oorspronkelijke karakter grotendeels verloren is gegaan.

Groet en tot morgen dag 10,
JanDe