Dag 35. Lezama-Gernika. - Reisverslag uit Madrid, Spanje van John Ackermans - WaarBenJij.nu Dag 35. Lezama-Gernika. - Reisverslag uit Madrid, Spanje van John Ackermans - WaarBenJij.nu

Dag 35. Lezama-Gernika.

Door: JanDe.

Blijf op de hoogte en volg John

05 Oktober 2010 | Spanje, Madrid

Beste volgers,

Verslag van 5-10-2010 .
1)Route.
Start 8.05 uur vanuit Lezama
Aankomst 15.10 uur.
Pleisterplaats: Gernika *)
Vandaag gelopen 25 km. Totaal 947 km.
Totaal 1.262.666 stappen.
2) Landschap/omgeving.
Bos, akkers en weiden in een bergachtige omgeving.
3) Het weer
In de ochtend bewolkt en later mooi weer met temperaturen tussen 12 en 26 ºC.
4) Lichamelijke conditie.
Goed.
5) Psyche.
Goed.
6) Belevenissen/ontmoetingen.
Na regen komt zonneschijn., dat was vandaag ook zo, hoewel het daar vanmorgen niet naar uitzag. De bewolking was dik toen we vanmorgen vertrokken. Bij de eerste koffiestop in Larrabetzu leek het net of we in een vrouwencafé waren beland, We waren de enige mannen in de zaak en dat om 9.30 uur s’morgens. De kinderen gingen om deze tijd naar de school misschien had het daarmee te doen. Na de koffie hebben we onze tocht vervolgd waarbij op een kruising niet duidelijk was waar we naar toe moesten. Dan maar even vragen aan een jong stel, Mikel y Edurne , Edurne is een Baskische naam en betekent sneeuw. Ze zag er niet zo uit m.a.w. ze had een gezonde kleur en wij hadden weer iets geleerd. De route vandaag gaf voldoende klim en daalwerk in een mooie bosrijke omgeving. Onze pleisterplaats Gernika heeft een verleden met veel status onder andere vanwege het bombardement in 1937 en het schilderij dat Picasso hiervan maakte (Guernica).
Zo is hier ook de Casa de Juntas ontstaan waar recht uit de regio wordt gesproken waarbij alle inwoners edelen van de laagste rang waren.
Welnu een stad waar het druk is op de pleinen.
8) Slaapplaats.
Refugio.
9) Eten.
Voor de variatie maken we vandaag ons eten zelf.

Voor foto’s klik op onderstaande link:

*) Guernica (Baskisch: Gernika) is een kleine stad in de provincie Biskaje in de regio Bas-kenland in Spanje met 15.264 inwoners (2001). De gemeente heet officieel Gernika-Lumo (vroeger bekend onder de Spaanse naam Guernica y Luno). Het dorp Lumo werd in 1882 bij Guernica gevoegd. Hoewel het bestuur van Biskaje in de provinciehoofdstad Bilbao is geves-tigd, houdt de provinciale volksvertegenwoordiging, de Algemene Vergadering, haar zittingen in Guernica.
De stad ligt aan de rivier Oka, die hier overgaat in de zeearm van Guernica (ook geheten zee-arm van Mundaka). Het gebied rond rivier en zeearm, Urdaibai, is sinds 1984 erkend als bio-sfeerreservaat door de UNESCO. Guernica ligt aan de smalspoorlijn Amorebieta–Bermeo van de Baskische Spoorwegen (EuskoTren).
Guernica is de historische hoofdstad van de heerlijkheid Biskaje. Hier kwam de Algemene Vergadering van de provincie samen, en legden de heren van Biskaje (later de koningen van Spanje) de eed af onder een eeuwenoude eik, de Eik van Guernica. In deze eed beloofden zij de oude wetten van Biskaje (de fueros of vrijheden) te eerbiedigen. Deze eed bestond tot 1876, waarna de fueros werden afgeschaft.

Groet en tot morgen dag 36 ,
JanDe.

• 06 Oktober 2010 - 14:16

Anny:

5 weken al! Halverwege! Pet, sombrero en châpeau af voor jullie. Geniet nog maar van enkele dagjes Spanje en zijn mooie kustroute en dan la douce France in. Wij genieten van het mooie verslagje elke dag en de foto's.
    Een citaat uit een verhaal van een andere pelgrim: De echte pelgrimstocht is geen speurtocht naar nieuwe landschappen, maar het kijken met nieuwe ogen.